geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak!

Het is nog even wachten op ons nieuwe bier, maar geduld is een schone zaak. Unleash your inner Viking en Join the raid!

Geduld is een schone zaak… | Tijdens het reizen over de oceanen moesten Vikingen altijd geduldig zijn, goed navigeren en natuurlijk fantaseren over alle mooie avonturen die je tegemoet gaan komen. Zo hebben wij ook lang gefantaseerd en met resultaat…

Ons nieuwe bier is bijna klaar! En, niet zomaar een bier, maar een bier waar we al heel erg lang over fantaseren, aan knutselen en stiekem over dromen om aan jullie te laten proeven. En nu is het bijna zover…

Nog even geduld…

De oude Vikingen gebruikten een unieke manier om tijdens hun zeereizen te navigeren. De oude Vikingen hadden geen magnetisch kompas en keken vooral naar de zeestromen en het gedrag van dieren en dan vooral zeevogels. Op deze manier navigeerden ze succesvol van Scandinavië naar Canada.

Zonnesteen en geduld!

Wanneer de zon zichtbaar was, gebruikten de Vikingen een zonnesteen. Ze maakten daarvoor gebruik van zonnewijzers om het verloop van de zon langs de hemel te volgen en zo het noorden te vinden.

In Noord-Europa is het gebruikelijk dat de zon zich niet altijd laat zien, dan vielen de Vikingen terug op hun oude gewoontes, ze keken vooral naar het gedrag van (zee)dieren en volgden de stroming van de oceaan. Op een gegeven moment kwam voor de Vikingen de ontdekking van de ‘zonnesteen’.

Ze maakten gebruik van deze mysterieuze kristallen. Ze keken naar de lucht door deze ‘zonnestenen’. Licht dat door de wolken naar de aarde komt is gepolariseerd, de golflengte van het licht wordt veranderd door de atmosfeer. De Vikingen raakten al gauw bekend met dit verschijnsel.

Door de juiste kristallen te gebruiken lichtte die plek aan de hemel op waar zonlicht vandaan kwam, het andere licht werd geblokkeerd. Door de zonnestenen wisten ze waar ongeveer de zon moest staan, ook wanneer deze dus niet goed zichtbaar was. Vervolgens kon de zonnewijzer, die ze dus eerder zonder hulpmiddel gebruikten, ingezet worden om het pad van de zon vast te stellen. De zonnestenen komen regelmatig terug in oude geschriften en waren een flinke stap voorwaarts in het navigeren over de oceanen.

Meer Viking story’s vind je natuurlijk op onze website! Wist je trouwens dat wij overzichtelijk al onze veroveringen op de website hebben staan? Je kunt de verkooplocaties zo vinden en het liefst koop je ons nieuwe bier straks lekker lokaal, bijvoorbeeld bij Slijterij Hoekstra en Bierspeciaalzaak Van Erp Dranken.

NIX18 Skål!